Kosmetiikan raaka-aineet

Mistä kosmetiikka koostuu, millaisia raaka-aineita kosmetiikkateollisuudella on käytössään, miten raaka-aineet jaotellaan, miten raaka-aineiden laatu ja käytetty määrä vaikuttaa lopulta kosmetiikkatuotteen ominaisuuksiin ja niistä saataviin hyötyihin?

TIESITKÖ, ETTÄ KOSMETIIKKATEOLLISUUDELLA ON KÄYTÖSSÄÄN YLI 30 000 RAAKA-AINETTA JA RAAKA-AINEYHDISTELMÄÄ? NÄITÄ RAAKA-AINEITA YHDISTELEMÄLLÄ VALMISTETAAN ERILAISIA KOSMEETTISIA TUOTTEITA ERI KOOSTUMUKSIN JA KÄYTTÖTARKOITUKSIN. KOSMETIIKKATUOTTEISSA KÄYTETTÄVIEN RAAKA-AINEIDEN MÄÄRÄ KASVAA VUOSI VUODELTA UUSIEN RAAKA-AINE INNOVAATIOIDEN JOHDOSTA.

KOSMETIIKAN RAAKA-AINEIDEN MÄÄRÄ TUOTTEESSA

Kauneudenhoitourani aikana olen usein huomannut, että monet asiakkaat säikähtävät joidenkin kosmetiikkatuotteiden pitkähköä ainesosaluetteloa. Tuotteen sisältämien raaka-aineiden määrä saattaa helposti säikäyttää asiakkaan ajattelemaan kemikaalikuormitusta. Monet ihmettelevätkin miksi tuotteessa täytyy olla niin paljon raaka-aineita ja ovatko kaikki välttämättä pakollisia. Eikö vähemmällä raaka-aine määrällä pärjäisi?

Fakta on se, että mitä teknisempi tuote on kyseessä, sitä enemmän raaka-aineita vaaditaan jo pelkästään halutun tuotekoostumuksen saamiseksi. Esimerkkinä; tarvitaan monia tukiaineita siihen, että saadaan sekä vesiliukoisia että rasvaliukoisia raaka-aineita yhdistymään keskenään, tarvitaan aineita, joiden avulla tuotteesta saadaan esimerkiksi emulsiomainen tai geelimäinen, tarvitaan aineita, joiden avulla pesuaineet saadaan vaahtoamaan ja tarvitaan aineita, joiden avulla tuotteesta saadaan tietyn värinen, hajuinen tai makuinen. Kosmeettinen tuote tarvitsee usein myös säilyvyyttä parantavia raaka-aineita tai säilöntäaineita pysyäkseen käyttökelpoisena riittävän kauan.

Tuotteeseen tarvitaan tietysti myös ne aktiiviaineet, joilla tuote pystyy antamaan halutunlaista hoidollista tulosta. Useimpien tehokkaiden aktiiviaineiden imeytyvyys ihoon/hiukseen yksistään ei ole aina paras mahdollinen. Joskus aktiiviaineet tarvitsevat apua päästäkseen vaikuttamaan ihon epidermiksen syvimpiin kerroksiin ja siten päästääkseen toteuttamaan hoidolliset tavoitteet. Apuja aktiiviaineille voidaan antaa lisäämällä tuotteeseen raaka-aineita, jotka lisäävät näiden aktiiviaineiden imeytymiskykyä tai tehostavat niiden toimintaa ihosoluissa. 

On paljon raaka-aineita, joiden teho ja funktio eli tehtävä kosmeettisessa tuotteessa muuttuu riippuen siitä, käytetäänkö raaka-aineita tuotteessa yksistään vai sekoitetaanko niitä muihin raaka-aineisiin. Hyvänä esimerkkinä nostan esille paljolti kosmetiikassa käytetyn retinolin. Retinoli eli A-vitamiini on erittäin epästabiili raaka-aine kosmetiikkatuotteessa. Yksistään käytettynä (suurina pitoisuuksina) se on todella voimakkaasti ihoa ärsyttävä ja kuoriva raaka-aine, joka saa ihon punoittamaan, kihelmöimään ja hilseilemään. Mikäli retinolia käytetään pieninä pitoisuuksina yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa, saadaan raaka-aineelle täysin erilainen funktio. 

Esimerkiksi iS Clinicalin Pro-Heal Serum -tehoseerumissa retinolia käytetään yhdessä muiden vitamiinien kanssa sekoitettuna luonnonuutteisiin. Näin retinolipitoisesta tuotteesta saadaan herkälle iholle sopiva, tulehduksia ja punoitusta estävä, kosteuttava ja korjaava hoitoseerumi, joka antaa iholle retinolin parhaimpia hoito-ominaisuuksia, eli suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä ja tehostaa ihon kollageeni ja elastiini synteesiä estäen siten ihon ennen aikaista ikääntymistä. Ilman muita tuotteeseen lisättyjä raaka-aineita retinolista ei saataisi näitä ominaisuuksia esille kosmetiikassa.

Pelkästään siis tuotteelle valitut aktiiviaineet eivät useimmiten riitä, mikäli tuotteen halutaan vaikuttavan halutulla tavalla ja olevan oikeasti tehokas. Kosmeettiseen tuotteeseen harvoin lisätään raaka-aineita niin sanotusti turhaan. Kaikilla raaka-aineilla on aina funktio tuotteen toimivuuden tai käyttömukavuuden kannalta.

Kosmetiikassa käytettävät raaka-aineet voidaankin karkeasti jakaa kahteen eri ryhmään:

  1. Ihoon, hiukseen, ihokarvoihin, kynsiin ja hampaisiin vaikuttavat raaka-aineet
  2. Tuotteen teknisiin ominaisuuksiin (rakenteeseen, väriin, tuoksuun, makuun, olomuotoon ja säilyvyyteen) vaikuttavat raaka-aineet.

Kosmeettinen tuote tarvitsee useimmiten raaka-aineita molemmista ryhmistä, jotta siitä saadaan sekä vaikuttavuudeltaan että teknisiltä ominaisuuksiltaan tehokas ja miellyttävä käyttää. 

Vaikka joskus kemikaalikuormitus saattaa kosmetiikan kuluttajia pelottaa, voisin väittää, että suurin osa meistä kuluttajista käyttää mieluummin hellävaraisia, nopeasti imeytyviä, hyvin levittyviä, tehokkaita ja syvävaikutteisia kosmetiikkatuotteita verrattuna yhden raaka-aineen tuotteesiin, jotka levittyvät iholle nihkeästi, eivät imeydy eivätkä tuota pitkäaikaista ihon kuntoa parantavia tuloksia. (Tästä hyvä esimerkki monien suosima karitevoi -tuote, joka tietyssä ihonhoidon tarkoituksessa voi olla ok lievittämään pahimpia kuivuuden aiheuttamia tuntemuksia, mutta pidemmän päälle ei tuota tuloksellista hoitoa ja saattaa aiheuttaa ihon tukkeutumista.)

Itse en siis ikinä suosittele heti ensimmäisenä katsomaan kosmetiikkatuotteen kyljessä olevan ainesosaluettelon pituutta valitessaan itselle sopivia tuotteita. Tärkeintä tuotteessa on siihen huolella valikoidut, laadukkaat ja turvalliset raaka-aineet, joiden imeytyvyyttä ja tehokkuutta on tutkittu ja mahdollisesti tarvittaessa parannettu muiden aineiden avulla. Näin saamme kosmetiikasta irti kaiken sen hyödyn, mitä juuri kyseisillä tuotteilla tavoittelemme. 

KOSMETIIKAN RAAKA-AINEIDEN YHTEENSOPIVUUS

Pelättyyn kemikaalikuormitukseen vaikuttaa myös usein se, käyttääkö kuluttaja kosmetiikkatuotteita ainoastaan yhdestä tuotesarjasta vai käyttääkö hän yksittäisiä tuotteita useista eri tuotesarjoista. Monet tuotesarjat ovat suunniteltu niin, että ne takaavat parhaimman, ihoystävällisemmän ja tuloksellisimman hoidon silloin, kun tuotteita käytetään yhdessä muiden saman tuotelinjan tuotteiden kanssa. 

Hyvin usein tuotesarjojen alla olevien tuotelinjojen tuotteet rakentuvat muutamien pääraaka-aineiden ympärille. Hyväksi esimerkiksi nostaisin esille Esse Probiotic -sarjan (jonka tuotteisiin ja ideologiaan olen itse täysin hurmaantunut) PLUS -linjan tuotteet. Tuotelinja sisältää 6 erilaista ihonhoitotuotetta, joissa yhtä lukuun ottamatta kaikissa pääraaka-aineena käytetään probiootteja, prebiootteja, matalamolekyylistä hyaluronihappoa, pirunkourauutetta sekä makkarapuu-uutetta. Näiden tehokkaiden pääraaka-aineiden lisäksi yksittäisiin tuotteisiin on tarkoin valittu muutama muu pääraaka-aine/toissijainen aktiiviaine kohdennettuina tuotteen tarkoitukseen.  

Tämänkaltainen tuotteiden yhteenkuuluvuus ei ainoastaan vähennä turhaa ja pelättyä kemikaalikuormitusta, vaan takaa asiakkaalle aina parhaimman mahdollisen hoitotuloksen. Näin iho saa runsaasti juuri niitä aktiiviaineita, jotka pystyvät tehollaan vaikuttamaan niihin iho-ongelmiin, joita kosmetiikkatuotteiden avulla pyritään helpottamaan. Kun käytettävät tuotteet soveltuvat raaka-aineiden kautta yhteen, asiakas saa nopeampia ja tehokkaampia tuloksia iho-ongelmiin ja sitä kautta eniten vastinetta rahoilleen.

Joissain tapauksissa on jopa mahdollista, että eri tuotesarjojen raaka-aineet voivat myös kumota toinen toistensa tehokkuutta. Esimerkiksi Esse Probiotic Sensitive -linjan tuotteiden avulla on tavoitteena saada ylireagoiva ja yliherkkä iho rauhoittumaan kahden – kolmen kuukauden käytön jälkeen niin, että voidaan siirtyä käyttämään muita juuri omalle ihotyypille kohdennettuja tuotteita muista Essen tuotelinjoista, ilman pelättyjä herkkyysreaktioita. Mikäli tämän ”ihon rauhoittumisjakson” aikana iholle käytetään muiden tuotesarjojen kosmetiikkaa Esse Sensitive -linjan tuotteiden lisäksi, on mahdollista, että ihon rauhoittumisprosessi häiriintyy ja keskeytyy, eikä haluttua lopputulosta saada aikaiseksi. 

Näiden syiden takia suosittelen sinua kiinnittämään huomiota siihen, että tuotteita käytettäisiin vain yhdestä tuotesarjasta/linjasta kerrallaan ohjeiden mukaisesti. Tämä takaa meille raaka-aineiden tehokkuuden kannalta parhaimman hyödyn käyttämistämme ihonhoitotuotteista.  

KOSMETIIKAN RAAKA-AINEIDEN FUNKTIOT

Minulta kysytään usein, mitkä raaka-aineet ovat parhaita tuloksellisessa ihonhoidossa? Tämä on hauska kysymys, koska vastaus riippuu oleellisesti siitä, mitä hyötyä kosmetiikkatuotteelta halutaan ja mihin iho-ongelmaan haluamme vaikuttaa. 

Kosmetiikan raaka-aineet jaotellaan yksilöllisemmin niiden tehtävän, eli funktion mukaan. Funktio määrittyy aina sen mukaan miten kyseinen raaka-aine pystyy toimimaan kosmeettisessa valmisteessa ja miten se vaikuttaa itse tuotteen teknisiin ominaisuuksiin tai miten se vaikuttaa ihoon, hiukseen, ihokarvoihin, kynsiin tai hampaisiin.  Raaka-aineiden funktioita on määrätty EU:n kosmetiikka-asetuksessa yhteensä 83. Näitä funktioita ovat esimerkiksi liuotin, ihoa kosteuttava aine, ihoa suojaava aine, hiuksia värjäävä aine, kynsiä hoitava aine, emulgaattori, makuaine, säilöntäaine, paakkuuntumisenestoaine, hajuste jne. 

Melkein kaikilla raaka-aineilla on aina useita eri funktioita. Tämä tarkoittaa sitä, että samaa raaka-ainetta voidaan sisällyttää tuotteeseen joskus eri tarkoituksin. Esimerkiksi kosmetiikassa yleisesti käytetyn salisyylihapon funktioita ovat: rasvoittumista estävä aine, hiusta hoitava aine, ihoa hoitava aine, keratolyyttinen aine, hajuste ja säilöntäaine. Joskus siis salisyylihappoa voidaan lisätään tuotteeseen estämään ihon rasvoittumista sekä kuorimaan ihon pinnalta kuollutta pintasolukkoa ja joskus sitä voidaan lisätä tuotteeseen vain säilöntäaineeksi. 

Sinun on siis hieman vaikeampaa ymmärtää pelkän INCI-listan avulla, mitä mikäkin raaka-aine mahdollisesti tuotteessa tekee. Tämä vaatii useimmiten syvempää ja perusteellisempaa tutustumista kyseiseen tuotteeseen ja jokaiseen siinä käytettävään raaka-aineeseen. 

Se, mihin tarkoitukseen raaka-ainetta halutaan käyttää, määrittää sen, kuinka paljon määrällisesti kyseistä raaka-ainetta tuotteeseen tulee/saa sisällyttää. Mikäli jonkun raaka-aineen käyttötarkoitus tietyssä tuotteessa ihmetyttää tai kiinnostaa, kannattaa aina olla yhteydessä tuotteen jälleenmyyjään, jakelijaan tai maahantuojaan. Heillä on aina varmimmat ja yksityiskohtaisemmat tiedot raaka-aineiden käyttötarkoituksesta. 

Funktioittain raaka-aineita voidaan kyllä jollakin tasolla listata tehokkuusjärjestykseen, mutta painottaisin kuitenkin edelleen kiinnittämään huomioita mieluummin kosmetiikkatuotteessa käytettyjen raaka-aineiden laatuun ja puhtauteen. Hyvistäkin raaka-aineista saadaan huonoja, mikäli ne ovat laadultaan heikkoja tai niihin on valmistusmenetelmien takia jäänyt epäpuhtauksia tai muita raaka-aineen tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä.

KOSMETIIKAN RAAKA-AINEIDEN LAATU

Kosmetiikan raaka-aineiden valmistajia/tuottajia on maailmassa useita satoja. Yleisesti ottaen kosmetiikkatuotteiden valmistajat eivät itse tuota tarvitsemiaan raaka-aineita, vaan tilaavat niitä eri ”raaka-ainetukuilta”. Eri valmistajien valmistamilla raaka-aineilla on usein isojakin laadullisia eroja. 

Raaka-aineiden laatuerot johtuvat yleensä aineen puhtaustason eroista. Halvemmilla metodeilla valmistetut raaka-aineet voivat useimmiten sisältää pieniä määriä epäpuhtauksia tai muita osia, jotka eivät ole tuotteen tehon kannalta suotuisia. Kalliimmilla valmistusmetodeilla on mahdollista saada valmistusvaiheessa raaka-aineet mahdollisimman puhtaiksi ja sitä kautta tehokkaammiksi. 

Kuluttajien harmiksi raaka-aineiden laatuerot eivät näy kosmetiikkatuotteesta ulospäin. Oli raaka-aineen laatu mikä tahansa, sen INCI-nimi pysyy samana. Sanoisin, että ainut selkeä asia miten voit erottaa, onko tuotteessa käytetty halvempia vai laadukkaampia raaka-aineita, on tuotteen lopullinen hinta. 

Puhtauserojen lisäksi saman INCI-nimen omaavilla raaka-aineilla voi olla pieniä molekyylitason eroja. On siis mahdollista, että sama INCI-nimi tarkoittaa useampaa samaan yhdisteryhmään kuuluvaa ainetta. Näillä aineilla usein on erona molekyyliketjujen pituus. Sama raaka-aine voi siis olla aina eri tuotteissa hieman erilainen riippuen raaka-aineen valmistajasta. Esimerkiksi hyaluronihappoa voidaan käyttää tuotteessa pitkäketjuisena, erittäin lyhytketjuisena tai jotain siltä väliltä. 

Hyaluronihapon molekyylipituus vaikuttaa suoranaisesti siihen, kuinka hyvin se pystyy imeytymään ihoon ja kuinka paljon siitä on hyötyä ihon kosteuttamis- ja hoitotarkoituksessa.

Monissa kosteuttavissa tuotteissa käytetään hyaluronihappoa yhtenä aktiiviaineena, mutta jos sitä käytetään pitkäketjuisessa muodossa, sen imeytymiskyky ihoon hipoo nollaa. Eli toisin sanoen siitä ei ole muuta kuin nimellinen hyöty ihonhoidon kannalta. Jos taas hyaluronihappoa käytetään pilkotussa erittäin pienimolekyylisessä muodossa, kuten esimerkiksi Esse Probiotic -tuotesarjan tuotteissa, sen imeytymismahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat ja sitä paremmin saadaan aikaiseksi halutunlaista tehokkuutta tuotteelle. INCI-nimestä et voi päätellä sitä, millaista muotoa mistäkin raaka-aineesta on käytetty. 

Raaka-aineiden puhtaustaso ja valmistusmetodi linkittyy oleellisesti valmiin tuotteen hintatasoon. Mitä laadukkaammat ja puhtaammat raaka-aineet, sitä kalliimpaa on tuotteen valmistajan valmistaa kosmeettisia tuotteita. Ja tietysti kosmetiikkatuotteen hinnat ovat sitä korkeammat, mitä laadukkaampia raaka-aineita valmistuksessa käytetään. 

Me AaKoo LAB asiantuntijatiimissä pidämme yhtenä tärkeimmistä kriteereistä raaka-aineiden puhtautta ja sen myötä kosmetiikkatuotteiden puhtautta ja laatua valitessamme uusia kosmetiikkatuotteita hoitolan ja verkkokaupan valikoimiin. Meille on erityisen tärkeää etsiä aktiivisesti laadukkaita tuotteita, joiden laatu ja lupaus perustuu tieteelliseen näyttöön.

Molemmat edustamamme ihonhoitosarjat; iS Clinical ja Esse Probiotic ovat raaka-aineiden laadukkuutta mitattaessa ykkösluokkaa. Esimerkiksi iS Clinical on yksi harvoista farmaseuttisen puhtaustason raaka-aineita käyttävä kosmetiikkasarja. Farmaseuttinen puhtaustaso takaa raaka-aineille samaa puhtaustasoa, mitä lääkkeiden valmistuksessakin käytetään. Raaka-aineet ovat täysin vapaita epäpuhtauksista ja ei-toivotuista sivuaineista. 

Kosmetiikan laadun lisäksi arvostamme tuotesarjojen sekä niissä käytettyjen raaka-aineiden luonnonmukaisuutta, eettisyyttä, kestävää kehitystä ja tuotesarjan valmistajan läpinäkyvyyttä omassa toiminnassaan.

LUONNONKOSMETIIKAN RAAKA-AINEET VS. SYNTEETTISEN KOSMETIIKAN RAAKA-AINEET

Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan luonnon kosmetiikan raaka-aineista verrattuna synteettisen kosmetiikan raaka-aineisiin? Tämä on aihe, josta voisin kirjoitella mielelläni pidempää ja yksityiskohtaisempaa tekstiä, mutta tässä tekstissä sivuan tätä aihetta vain lyhyesti pääpointteineen. 

Luonnonkosmetiikan raaka-aineilla tarkoitetaan aineita, joita saadaan kerättyä suoraan luonnosta tai valmistettua luonnonmateriaaleista fysikaalisin tai kemiallisin menetelmin. Näitä aineita voidaan muokata fysikaalisin ja tietyin kemiallisin menetelmin, ilman että niiden ”luonnollisuus katoaa”. Luonnonkosmetiikan raaka-aineiksi luetaan myös eläinperäiset raaka-aineet, kuten esimerkiksi mehiläisvaha, vuohenmaito ja laktoosi.

Se, mistä tuotteen raaka-aineet ovat peräisin (luonnosta vai kemiallisesti valmistettuja) määrittää usein sen, kutsutaanko tuotetta luonnonkosmetiikaksi vai synteettiseksi kosmetiikaksi. Termille ”luonnonkosmetiikka” ei valitettavasti kuitenkaan ole mitään lainmukaista määritelmää. Ei ole määritetty, kuinka paljon käytetyistä raaka-aineista tulee olla luonnosta peräisin ja kuinka paljon voi olla synteettisesti valmistettuja. Luonnonkosmetiikaksi siis periaatteessa voidaan kutsua mitä tahansa tuotetta, joka edes vähän sisältää luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. 

Tästä syystä kannattaa kiinnittää huomio luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin, joiden saamiseen vaaditaan tuotteelta ja sen raaka-aineilta tarkat kriteerit luonnonmukaisuudesta ja ekologisuudesta. Luonnonkosmetiikan yleisimmät sertifiointitahot Euroopassa ovat COSMOS, EcoCert, COSMEBIO, BDIH, Soil Association jaICEA.

Puhekielessä siis luonnonkosmetiikan raaka-aineiksi kutsutaan niitä raaka-aineita, joita voidaan kosmeettisessa tuotteessa käyttää sertifikaattien kriteerien mukaisesti. Tämän lisäksi ainesosien kerääminen ja käsittely ei saisi vaikuttaa ympäristöön negatiivisesti. Sertifikaattien kriteerien mukaisesti myös osaa eläinperäisistä raaka-aineista ei hyväksytä käytettäväksi sertifioidussa luonnonkosmetiikassa.

Synteettisen kosmetiikan raaka-aineita puolestaan ovat kaikki raaka-aineet. Synteettisessä kosmetiikassa voidaan käyttää sekä luonnosta peräisin olevia raaka-aineita, niiden johdannaisia ja muunnelmia sekä myös petrokemiallista alkuperää olevia raaka-aineita.

KOSMETIIKKATUOTTEEN RAAKA-AINELUETTELO ELI INCI

Lopuksi hyppään vielä avaamaan pienesti INCI -luettelon tarkoitusta sekä lainsäädäntöä kosmetiikan raaka-aineiden osalta. 

Jokainen on varmasti huomannut, että kaikkien kosmetiikkatuotteiden tai ulkopakkauksien kyljessä on luettelo tuotteessa käytetyistä raaka-aineista. Luetteloa kutsutaan INCI-luetteloksi ja se on pakollinen pakkausmerkintä jokaisessa kosmetiikkatuotteessa Euroopan markkinoilla. INCI-lyhenne tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. 

Tuotteessa käytettyjen raaka-aineiden listauksella kuluttajalla on mahdollisuus tarkistaa mistä raaka-aineista tuote koostuu ja sisältääkö se mahdollisesti jotain ainetta, jolle hän on allerginen tai jota hän haluaa välttää. Listaan on EU:n kosmetiikka-asetuksen määrittelemänä laitettava kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt aineet. 

Kaikilla kosmetiikan raaka-aineella on olemassa maailmanlaajuinen INCI-nimi. Tämän lisäksi suurimmalla osalla raaka-aineista on myös INCI-nimeä tarkempi kemiallinen nimi. INCI-nimiä käytetään kuluttajien keskuudessa helpottamaan raaka-aineiden nimien muistamista ja kemiallisia nimiä käytetään teollisuudessa osoittamaan raaka-aineen tarkempi muoto. Esimerkiksi kosmetiikassa yleisesti käytetty raaka-aine glyseroli on INCI nimeltään glycerin ja kemialliselta nimeltään propane-1,2,3-triol. INCI-nimet ovat huomattavasti helpompi muistaa ja tunnistaa.

Kosmetiikkatuotteen kyljessä olevasta INCI -listasta voidaan päätellä nopeastikin muutamia asioita. Sen perusteella voidaan esimerkiksi:

  1. Katsoa sisältääkö tuote jotain ainesosaa, jolle kuluttaja on allerginen.
  2. Sisältääkö tuote jotain ainesosaa, jota kuluttaja haluaa välttää.
  3. Sisältääkö tuote hajusteita, nanomateriaaleja väriaineita jne. 
  4. Onko tuote vesi- vai rasvaliukoinen.
  5. Mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty eniten.

Perehtymällä INCI -listaan syvemmin, voidaan myös päätellä mikä on minkäkin raaka-aineen funktio tuotteessa on ja onko tuotteen mahdollista toimia luvatulla tavalla.

KOSMETIIKAN LAINSÄÄDÄNTÖÄ RAAKA-AINEIDEN OSALTA

Euroopassa kosmetiikkateollisuutta ja kosmetiikan raaka-aineita säätelee EU:n kosmetiikka-asetus 1223/2009, jonka täytäntöönpanoa valvotaan jokaisessa maassa suhteellisen tarkasti.

Kosmetiikka-asetus määrittää kosmetiikan valmistuksessa hyväksytyt raaka-aineet, kielletyt raaka-aineet sekä rajatuin pitoisuuksin sallitut aineet. Rajatuin pitoisuuksin sallittujen aineiden kohdalta asetus määrittää mihin käyttötarkoitukseen (ihon, hiuksien, kynsien vai hampaiden hoitoon) mitäkin raaka-ainetta saa käyttää ja kuinka paljon valmistuote saa prosentuaalisesti sitä sisältää.

Suomessa kosmetiikka-asetuksen valvovana viranomaisena toimii TUKES. Kaikki epäkohdat, joita huomataan lopullisissa tuotteissa tai siinä käytetyissä raaka-aineissa, tulee ilmoittaa tarkastukseen TUKES:ille. 

MISTÄ SAAT LISÄTIETOA KOSMETIIKAN YKSITTÄISESTÄ RAAKA-AINEESTA?

Kaikki kosmetiikassa sallitut sekä kielletyt raaka-aineet ovat listattuna EU:n komission ylläpitämässä CosIng -hakupalvelussa. CosIng -palvelusta voit hakea tietoa yksittäisestä raaka-aineesta sen hyväksytyllä INCI -nimellä. Hakupalvelusta näet esimerkiksi kyseisen raaka-aineen funktiot kosmeettisessa valmisteessa sekä sen, onko raaka-aineella joitain pitoisuusrajoituksia, käyttörajoituksia tai turvallisuusmerkintöjä. 

Mikäli raaka-aineelta löytyy joko pitoisuusrajoituksia, käyttörajoituksia tai turvallisuusmerkintöjä, nämä tiedot selviää tarkemmin kosmetiikka-asetuksen 1223/2009 liitteistä 2-6. 

CosIng -palvelusta on toteutettu myös suomalainen yksityisen tahon ylläpitämä incihaku.fi -palvelu, josta voit myös hakea tietoa raaka-aineista, rajoituksista tai funktioista. Tätä sivustoa ei päivitetä samaa tahtia, kun alkuperäistä CosIng -palvelua, joten sivuston tiedot eivät aina välttämättä ole ajan tasalla.  

Kyseiset hakukoneet antavat yleistiedot jokaisesta kosmetiikassa sallitusta tai kielletystä raaka-aineesta. Ne eivät kuitenkaan anna tarkempaa tietoa siitä miten kyseinen raaka-aine ihoon/hiukseen/tuotteeseen vaikuttaa. Näitä tietoja ei ole kerättynä ja listattuna yhteen hakupalveluun, vaan niihin liittyvää tutkimusmateriaalia ja tietoa joutuu etsimään alan ammattikirjallisuudesta sekä monista eri tutkimuspohjaisista- ja alan ammattilaisten tuottamista artikkeleista. Itsenäisesti tietoa etsiessä on tärkeää aina muistaa lähdekriittisyys. 

Jätä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua

tuotteet

Tunne ihosi - blogissa haluamme johdattaa, inspiroida sekä herättää keskustelua arvostamaan enemmän omaa aikaa, kauneutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

AaKoo LAB